Bu klavuzda Safirwebportal Wordpress temasını kullanırken karşılaşabileceğiniz muhtemel durumlara açıklık getirilmeye çalışılmıştır. Aşağıdaki adımları takip ederek, temanızı demodaki hale getirebileceksiniz.
Temanızı normal bir Wordpress temasını kurar gibi kurabilirsiniz. Kurulumda özel olarak ekstra bir ayar yoktur. Fakat temayı kullanabilmek için sunucunuzda PHP versiyonu en az 7.3 olmalı ve Ioncube son versiyon yüklü olmalıdır. Eğer bu şekilde değilse sunucunuzla iletişime geçip, bu ayarları kolayca yaptırabilirsiniz.
Eğer yeni bir Wordpress kurulumu yapmış ve sitenizi birebir demodaki hale getirmek istiyorsanız temada dahili olarak gelen “Tek Tıkla Demo Kurulumu” özelliğinden faydalanabilirsiniz.
DİKKAT: Bu işlem sonrası tüm yazı, sayfa ve diğer tüm ayar/içerikleriniz silinecektir.
Bu işlemi yapabilmek için admin panelde bulunan Safirpanel → Safir Demo İçerik menüsüne tıklayın. Karşınıza gelen açıklamaları okuyarak butona tıklayın. Sunucunuzun hızına bağlı olarak bu işlem birkaç dakika içinde bitecektir. İşlem sırasında sayfayı kapatmayınız.
Temanız 5 adet menü desteğine sahiptir. Bunlar; üst menü, ana menü, footer menü 1 ve footer menü 2 olarak sıralanır. Ayrıca mobil için de bir menü alanı bulunmaktadır. Eğer isterseniz masaüstünde ayrı mobilde ayrı anamenü gösterebilirsiniz. Ek olarak sidebarda göstermek üzere Sidebar Özel Menü bileşenine atayabilmek için ekstra menüler de tanımlayabilirsiniz.
Bu menüleri düzenlemek için Wordpress admin panelinde Görünüm menüsü altında bulunan Menüler seçeneğini seçin. İlk kurulumda bu menüler sizin için otomatik olarak oluşturulacaktır. Sizin yapmanız gereken her bir menüde görmek istediğiniz elemanları eklemek olacak.
Temanızın ana menüsü açılır menü desteklidir. Ayrıca tüm menülere ikon eklemesi yapabilirsiniz. Bu menülere ikonlu elemanların nasıl ekleneceğini öğrenmek için bir başka temamız olan Neva temasına ait aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz. İşlemler Safir Web Portal teması ile benzerdir.
Sidebar Menülerde kullanabileceğiniz renkler şunlardır:
kirmizi – yesil – mor – kahve – nar – sari – siyah – pembe – turuncu – mavi
Örneğin safir özel menü bileşeninde Kadın menü elemanının CSS sınıfına pembe ifadesini yazdığınızda bu eleman için ikonlu pembe bir buton oluşacaktır.
Script Ayarları: Sitenize herhangi bir kod eklemeniz gerektiğinde tema dosyalarına müdahale etmenize gerek kalmadan Safirpaneldeki Script Ayarları bölümüne ilgili kodlarınızı ekleyebilirsiniz. Google Analytics kodunuzu da buradan ekleyebilirsiniz.
Resim Ayarları: Sitenizde bulunan resimleri yönetebileceğiniz alandır. Burada resimler için dilerseniz öne çıkan görsel dilerseniz özel alan kullanabilirsiniz.
Diğer Ayarlar: Safirpanelde bulunan diğer ayarları (profil ayarları, renk tercihi vs.) kendinize göre yapınız.
Yaren Wordpress Teması belirli bir eklentiyi zorunlu olarak yüklemenizi gerektirmez. Bununla birlikte aşağıdaki eklentileri kullanmanızı tavsiye ediyoruz:
All in One SEO Pack Eklentisi: Daha gelişmiş SEO ayarları için bu veya benzer eklentileri kullanabilirisiniz.
—
WP-Postviews Eklentisi: Temanızda eklentisiz bir hit sayfa sistemi bulunmakla birlikte, eğer isterseniz daha gelişmiş olan bu eklentiyi kurabilirsiniz. Bu eklenti kurulu ise hit bilgileri eklentiden alınacak ve en çok okunan yazılar gibi bölümler ona göre gösterilecektir.
—
Autoptimize Eklentisi: Sitenizdeki html, css ve js kodlarını sıkıştırarak Google Page Speed puanınızı ve site hızınızı arttırır. Eğer tek tıkla demo içerik kurduysanız bu eklenti de otomatik olarak yüklenecektir.
—
Cache Eklentisi: Temanızda dahili bir cache sistemi bulunmaktadır. Yüksek hitlerde bu sistem yetersiz gelirse site hızınızı arttırmak amacıyla WP Super Cache, WP Fastest Cache veya W3 Total Cache eklentilerinden birini kullanabilirsiniz. Eğer sıfırdan kurulum yapıyorsanız, sorun olmaması açısından Cache eklentisini en son kurabilirsiniz. Varolan bir siteye kurulum yapıyorsanız ve cache eklentiniz zaten varsa, tüm ayarlar bittiğinde mevcut önbelleği temizlemenizde fayda olacaktır.
—
Varolan bir sitede temayı kullanacak iseniz, artık ihtiyacınız olmayan eklentileri pasif etmenizin site hızına olumlu etkisi olacaktır.
Temanız bileşen destekli olup, anasayfayı istediğiniz gibi oluşturabilir, farklı sayfa türlerinde farklı sidebarlar kullanabilirsiniz.
Bu alanlarda; manşet ve geniş slider bileşenlerinde gösterilecek konular için özel resim ataması yapabilirsiniz. Ayrıca safirpanelden belirlediğiniz galeri tipinden farklı bir galeri tipi kullanmak isterseniz galeri tipini de yazıya özel olarak buradan değiştirebilirsiniz. Yazının devamında galeri oluşturma ile ilgili bilgiler bulacaksınız.
Herhangi yazı veya sayfaya fotoğraf galerisi ekleyebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki bir başka temamız olan Safirblog temasına ait şu videoyu izleyebilirsiniz:
Safirwebportal temasındaki galeri sistemi, Lightbox galeri sistemi dışında Blog temamız ile aynıdır. Lightbox özelliğini dilerseniz eklenti ile yapabilirsiniz.
DÜZELTME: Temanın v4 versiyonundan itibaren Gutenberg’in galeri bileşenini de kullanabilirsiniz.
1) Sitemin hızı ve SEO puanı neden düşük?
Site hız ve SEO puanınız olması gerekenden düşükse, kullandığınız eklentiler skorları negatif etkiliyor olabilir. Lüzumsuz olan bütün eklentileri pasif hale getirin.
2) Temayı etkinleştirirken hata verdi?
Temayı kullanabilmeniz için sunucunuzda Ioncube bileşeni yüklü olmalıdır ve PHP versiyonu en az 7.3 olmalıdır. Temayı etkinleştirmeden önce “Canlı Önizleme” seçeneğini kullanarak sorun olup olmayacağını önceden görebilirsiniz.
Not: Bu dökümanda bahsedilmeyen konular için öncelikle Safirpanel’deki ayarları kontrol ediniz. Yine de tema ile ilgili halledemediğiniz bir sorun olursa müşteri panelinizdeki teknik destek kısmından bize ulaşabilirsiniz.